recitalul extraordinar
Jora – 130
Mihail Jora
– 130
Evenimentul marchează 80 de ani de la „Concertul închinat Maestrului Mihail Jora cu prilejul împlinirii a 50 de ani”.
Festivitatea, organizată de viitorul dirijor de clasă mondială Constantin Silvestri, a avut loc pe 8 noiembrie 1941 în sala Orfeu (fostă Jean Feder) de pe Calea Victoriei. Programul a cuprins lucrări dedicate Maestrului cu acel prilej de către elevii săi și au fost interpretate de dna. Evantia Costinescu (canto), dl. Alexandrescu (fagot) și autorii Romeo Alexandrescu, Constantin Bugeanu, Dinu Lipatti. La eveniment a asistat și compozitorul George Enescu, prieten și coleg apropiat și rudă prin alianță. Concertul rămâne unicat în istoria muzicii românești.
Recitalul-eveniment
Mihail Jora – 130
8 noiembrie, ora 18.00, Muzeul Colecțiilor de Artă din București
Este pentru prima oară când se re-editează concertul aniversar-eveniment dedicat lui Mihail Jora, cu lucrările compuse special pentru acea seară de către unii dintre cei mai proeminenți discipoli ai săi, care sunt și astăzi figuri respectate ale muzicii secolului XX din perspectivă internațională (precum Dinu Lipatti şi Constantin Silvestri). Pentru ca aceste lucrări să fie cât mai bine puse în valoare, am apelat la câțiva dintre cei mai importanți interpreți români ai momentului, cu cariere internaționale și succese consistente la marile competiții muzicale din lume.
Interpreți în recitalul „Mihail Jora – 130” sunt Daniel Ciobanu – pian, Raluca Știrbăț – pian, Laura Tătulescu – soprană, Ștefan Doniga – pian, Diana Jipa – vioară, unii dintre cei mai valoroși muzicieni români ai momentului.
Daniel
Ciobanu
Câștigător al Premiului al II-lea și al Premiului Publicului la Concursul Arthur Rubinstein de la Tel Aviv, interpret care a evoluat pe scene precum Carnegie Hall din New York, Elbphilharmonie din Hamburg, Gewandhaus din Leipzig, Konzerthaus din Berlin, St John’s Smith Square la Londra, Festivalul Enescu de la București și a susținut turnee în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud și Brazilia.
Raluca
Știrbăț
Autoare a unei integrale discografice a operei pianistice a lui George Enescu, cu o activitate susținută pe scene importante din Austria, precum Konzerthaus, Musikverein, Mozarteum Salzburg sau Stefaniensaal Graz și înregistrări pentru casele de discuri Music minus one (SUA), Radio Zürich, VDE-Gallo și Radio Svizzera Italiana (Elveția), Hungaroton (Budapesta), Gramola și ORF (Austria) și cu premii la numeroase concursuri naționale și internaționale.
Laura
Tătulescu
Cu numeroase apariții pe scena Operei de Stat din Viena, unde a fost distinsă cu Premiul pentru tinere talente „Uli Märkle”, și cu evoluții la Opera din Los Angeles – în regia lui Woody Allen –, Opera de Stat Bavareză din München ș.a..
Ștefan
Doniga
Unul dintre cei mai activi muzicieni din viața culturală românească actuală, care a concertat și în Luxemburg, Ungaria, Ucraina, Cehia, Bulgaria, Moldova, Austria, Slovacia, Norvegia, Finlanda, Coreea de Sud, Franţa, Polonia, Italia, Mexic, Cuba, China, Marea Britanie și a făcut o serie de înregistrări primite deosebit de bine de critica europeană.
Diana
Jipa
Reprezentanta României în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României și a Bulgariei la Uniunea Europeană, o prezență constantă pe scenele din România, alături de multe dintre filarmonicile țară, susținând în același timp concerte și recitaluri peste hotare, în Anglia, Belgia, Cehia, Coreea de Sud, China, Cuba, Grecia, Germania, Irlanda, Italia, Mexic, Norvegia, Olanda, Polonia, Rusia.