despre
proiect
Mihail Jora
– Timpul care apropie
Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali „Mihail Jora” (UCRRM) dorește să marcheze aniversarea celor 130 de ani de la nașterea, respectiv comemorarea celor 50 de ani de la moartea compozitorului și dirijorului Mihail Jora (1881 – 1951), Rector al Academiei Regale de Muzică din București, Director al programelor muzicale la Societatea Română de Radiodifuziune, membru titular al Academiei Române, figură proeminentă a spațiului cultural românesc.
„Mihail Jora: Timpul care apropie”
înseamnă:
— 01
Poze și pozne
– un spectacol muzical-teatral educativ pentru copii și adolescenți, itinerant, care se va derula în București (la Muzeul Colecțiilor de Artă și Teatrul Act) și la Filarmonicile din Bacău, Cluj-Napoca, Craiova și Ploiești. Spectacolul se bazează pe muzica suitelor pentru pian „Poze și pozne” de Mihail Jora și va fi pus în scenă de pianista Adriana Toacsen și actorii Adela Mihai și Ionel Barac, după un scenariu de Celina Petrescu. La evenimentele din București vor asista și copii aflați în grija DGASPC Sector 6, iar la Filarmonica Bacău vom avea în public și copii din localitățile învecinate (prin grija Asociației „Sprijin pentru părinți”).
— 02
Jora 130
– un recital-eveniment care celebrează 80 de ani de la evenimentul aniversar „Mihail Jora – 50”, organizat în 1941 de ilustrul său discipol, Constantin Silvestri, la Sala „Jean Feder” din București, cu un program compus special de discipoli la fel de prestigioși ai lui Mihail Jora (compozitorii Dinu Lipatti, Ion Dumitrescu, Gheorghe Dumitrescu, Romeo Alexandrescu). Recitalul-eveniment „Mihail Jora 130” va avea loc la Muzeul Colecțiilor de Artă din București și va fi susținut de Daniel Ciobanu – pian, Raluca Știrbăț – pian, Ștefan Doniga – pian; Laura Tătulescu – soprană; Diana Jipa – vioară.
— 03
Cercetare
– susținerea cercetării și producției muzicologice, prin includerea pe site-ul proiectului a unei pagini dedicate cercetărilor muzicologice având ca subiect activitatea și creația lui Mihail Jora. Muzicologii de toate vârstele vor fi invitați să-și trimită studiile pentru publicare, ceea ce va constitui un stimulent pentru ei și, în același timp, va duce la o mult mai bună cunoaștere, inclusiv în mediul online, a acestor cercetări.
Echipa proiectului:
Monica Isăcescu
manager de proiect
Realizatoare de emisiuni la Radio România Muzical.
Începând din anul 2010, în centrul preocupărilor sale s-a aflat personalitatea pianistului și compozitorului Dinu Lipatti. Din această perspectivă a coordonat – împreună cu Ștefan Costache – proiectele Zilele Lipatti 2010, Zilele Lipatti 2012, Campania „Vino și cântă” 2012, 65 de ani fără Dinu Lipatti, Lipatti – Restituiri. Co-autoare a volumului Dinu Lipatti – Muzicianul în imagini, Editura Institutului Cultural Român, 2020. A îngrijit volumele de Corespondență a lui Dinu Lipatti, apărute la Editura Grafoart, 2017.
Ca muzicolog, a semnat studii, articole, interviuri în revistele de cultură, a redactat prezentări de discuri, a participat la sesiuni de comunicări științifice naționale și internaționale etc.
Ștefan Costache
specialist în comunicare
Din 1999 se ocupă de cam tot ce înseamnă muzică clasică la zi. Şi, deşi peste 20 de ani pot părea destui, se gândeşte mereu la ceea ce seniori precum Neville Marriner, Herbert Blomstedt ori Zubin Mehta continuă să ne atragă atenţia: că e ceva în Bach, Schumann, Enescu ori Şostakovici care te acaparează cu cât priveşti mai atent încercând să înţelegi, că e ceva despre tine şi despre fiecare dintre noi cu care suntem parcă familiari, deşi ştim că doar acei artişti ne-au putut arăta un soi de oglindă a adevărului în care te poţi privi mai sincer decât oriunde. Este o experienţă la fel de irezistibilă ca cea de a ajunge în inima Zonei din „Călăuza” lui Tarkovski.
Crede că muzica este o operă deschisă și că orice proiect reușit deschide noi perspective. Cea mai recentă revelație: cea a lui Mihail Jora (1891-1971), ctitorul-Sisif: compozitorul, mentorul, dirijorul, academicianul, criticul muzical, părintele muzical al Radiodifuziunii Române îți atrage atenția, azi mai mult decât atunci, că timpul apropie doar dacă te poți bate pentru fiecare secundă din adevărul lui.
Maria-Monica Bojin
asistent de proiect
Absolventă a Conservatorului bucureștean și fostă realizatoare de emisiuni muzicale la Radio România, este din 2010 membră a echipei care organizează proiectele dedicate lui Dinu Lipatti. Traduce pentru aceste proiecte, pentru Editura Casa Radio și pentru revista Musicology Today, predă Educație muzicală în Belgia, cântă (și scrie despre ce se cântă) în Les Chœurs de l’Union européenne de la Bruxelles.
Daniel Ivașcu
graphic & web designer
Absolvent al Universității Naționale de Arte din București, Facultatea de Arte Plastice – Departamentul Grafică, promoția anului 2000 – clasa prof. Mihai Mănescu / asistent Stela Lie, Daniel Ivașcu are o bogată experiență în project design, creative direction, art direction, copywriting, graphic design, web design, animație, precum și în muzică / proiecte multidisciplinare, colaborând de-a lungul timpului cu companii și organizații din domeniul educațional, advertising, media, cultural și nu numai.
Artist vizual prin educație, Daniel face ilustrație digitală, graphic-design, web design și motion design începând cu anul 2001. Până în prezent a realizat macheta grafică / ilustrațiile pentru mai mult de 100 titluri de carte și CD (audiobook și muzică), pentru Editura Casa Radio, label-uri și artiști independenți (Euphonia, FiRMA, highqmusic, ViennArt, Green Records etc).